top of page

Když Fun Diving není zábava

Aktualizováno: 16. 5. 2022

Když si někdo pojmenuje svůj byznys jako Fun and dive, asi bys už z principu neměl očekávat příliš zábavy. Je to asi jako s názvy potápěčských destinací. Název jako Shark Bay, Manta Bay, Turtle Bay, Shark Reef atd. je téměř jako garance toho, co rozhodně neuvidíš.


Michael´s Speed Boat


Fun and Diving ve Font de Sa Cala je malá firma jednoho majitele. Michael z východního Německa, který si nechává říkat Mike, je tak trochu neomalený balvan. Provozuje tu nejen potápěčské centrum, ale vlastní i rychločlun a uskutečňuje výlety do skryté krápníkové jeskyně, které se nachází asi 10 min. jízdy člunem po moři.


Potápění na Mallorce není úplně nezajímavé ač se jedná o mrtvé pardon Středozemní moře.

Potápění je tu organizované tak, že ti ale pravděpodobně moc radosti nepřinese. Počet lidí ve skupině, kteří se jedou potápět, je omezený maximálně povoleným počtem osob na Zodiaku, což může být až 14 lidí. A pokud tolik hostů Mike má, všechny je posadí na člun a hurá do vody. Ve vodě tak máš 12 člennou skupinu, jednoho guida vpředu a jednoho na konci. Jednak to samozřejmě není příliš bezpečný způsob potápění a zároveň rozličné úrovně potápěčů způsobují pod vodou trochu chaos. Začátečníci a ti, kteří se potápět ještě nenaučili se nedokáží potápět pomalu, zatímco zkušení potápěči nespěchají. Rychlost se ale musí přizpůsobit nováčkům a doba ponoru taky. Takže pro zkušené potápěče jsou to spíš sprinty pod vodou a vyhozené peníze. Tvůj guide bude navíc pravděpodobně člověk, který ani nevlastní licenci na potápění. Na 99% procent to bude člověk, který sem přišel pracovat zadarmo, aby na konci sezóny nějakou licenci obdržel. Takže good luck, pokud by měl nastat nějaký trabl. Za skutečně životu nebezpečnou považuji tuto praxi navíc v případě, kdy takový zaměstnanec provádí se zájemci ponor na zkoušku. To znamená, že někdo, kdo vůbec nemá páru o potápění se vydá do rukou profesionála. Jenže to neví, že tenhle profesionál nevlastni licenci dokonce ani pro vlastní potápění. A to nemluvím o dětech, které do moře beru už od 8 let. Řekl bych, že je s podivem, jak málo vážných úrazů tam zatím při potápění měli.


Cena je 60 Eur za ponor včetně povinného pojištění a zapůjčení potápěčského vybavení. Člunem se jezdí na jeden ponor a pak se všichni vrací zpět na základnu. Používá se tu Cressi a vybavení je celkem v dobrém stavu. Na centrále si obléknete veškeré vybavení včetně lahve a pak kráčíte jak Ferda mravenec ovšem bez motýlku k vodě. Je to asi 300 m. a poslední část po schodech může pro někoho dost náročná. Dost to tu klouže. Pak se nasedne na Zodiak a hurá na závody, tedy pardon, za potápěním.


Výlety do krápníkových jeskynní jsou jedinečně. Nejedná se totiž o žádnou turistickou atrakci se vstupným. Je to schovaná díra ve skalách, kam se musíš proplazit. Pak narazíš na další díru tentokrát do země. Guidi mají připravený skládací žebřík, který zavěsí na skálu a pak všichni slézají dovnitř. Někteří tady končí, žebřík je vratký, houpe se na provazech a člověk musí odvážit do poměrně úzké černé díry. Jedná se asi o 5 podzemních místností, z nichž jedna je trochu zaplavená vodou, ale většinou jen do výše lýtek. Problém nastává, když je moře neklidné. Nejdřív musíš vyskočit ze člunu, doplavat ke břehu. Po skončení prohlídky musíš skočit ze skály, která je asi 2 m. vysoká. Pro mnohé zábava a adrenalin, pro některé skutečné trauma. A to nemluvím o malých dětech. V takových případech s buď se hledá nějaká alternativní možnost návratu na loď, anebo se lidem zezadu pomůže skočit. Břeh je tady jako klubko ostnatých drátů. Hrany jsou ostré jako břitva a když Tě na břeh posune někdy spíš vrhne vlna, bez krvavých šrámů se to neobjede. Takže při návratu se někdy loď musí nejdřív čistit od krve, než jde do dalšího nasazení. Každým rokem se tu tedy řeší stížnosti kvůli podobným zraněním: Mike ale dobře ví, proč je dobré kamarádit se Gardia Civil a mít za manželku právničku. Na druhou stranu, když je moře klidné a netrpíš zrovna klaustrofobií, pak je právě tohle jedinečný a úžasný zážitek.


Jeskyně jsou veřejné a je tedy možné vyrazit na vlastní pěst. Problém trochu bude je najít a pak mít dostatek vybavení, aby se člověk dostal dolů a nejlépe pak i zpátky nahoru. Ale pokud se Vám to podaří, je to naprosto jedinečné a bezkonkurenční. V případě zájmu pošlu trochu bližší informace i s mapou.










6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page