top of page

Malorca, Španělsko

Aktualizováno: 20. 12. 2020

Největší z baleárských ostrovů, kterému se také říká sluneční ostrov. Slunce tu prý svítí 300 dnů v roce a břehy jsou omývání mořem s tisíci odstíny modré. Na pláž vyraž ale brzy ráno, moc místa tam v sezóně nezbývá.

 

Jen tak ze srandy jsme říkali, že Mallorka je 17. spolková země Německa. Ale on to v zásadě žádný velký vtip není. Jen výjimečně tu narazíš na turistu jiné národnosti. Pokud si vypůjčíš Bolkovo "Kurva hoši guten Tag", pravděpodobně ses právě domluvil v cizí zemi.

A není divu. Ostrov je skutečně nádherný, počasí příjemné, teplota vody v hlavní sezóně přijatelná. Na začátku sezóny v květnu kolem 17 stupňů, ale v hlavní sezóně se vyšplhá na důstojných 26. Restaurace se předhánějí v gastronomických lahůdkách, naháněči nešetří úsměvy a nápisy "Turisti táhněte domů" objevíte jen sporadicky a spíš jenom v Palmě.


Na prozkoumání a objevení Mallorky vám rozhodně nestačí jeden dva dny, jako u ostatních podobně velkých ostrovů. Mallorca je zkrátka tak rozmanitá a najdete tam tolik a krásných míst, ať už se jedná o architekturu nebo geologii, krápníkové jeskyně i přírodní útvary, úžasné majáky. Rozhodně se vyplatí si vyhradit na tuto část víc než dva tři dny pobytu.


Potápění na Mallorce vůbec není špatné a to přesto, že je to Středozemní moře, které já považuji za téměř mrtvé. Jednak je tu pár míst které, které jsou přírodními rezervacemi a na druhou stranu je podloží Malorky je tvořeno částečně vápníkem, který je měkký a rozpustitelný. Moře si v něm hobluje úžasné architektonické prvky, takže vůbec není výjimečné narazit na zajímavé jeskyně, ve kterých objevíte skalagmity, skalagnáty a skalanáty. Velmi pravděpodobně vás tu nepřekvapí obrovská hejna ryb, ale i tak je tu potápění zajímavé.


Jen musíte být opatrní, s kým se tu potápíte. Právě tady jsem poprvé zažil praxi některých potápěčských center, které zaměstnávají zájemce o licenci na potápění. V praxi to znamená, že jsou to lidé, kteří nemají licenci ani na vlastní potápění, natož aby někomu dělali průvodce či někoho učili potápět. V centrech pracují zdarma, ale mojí možnost získat licenci. Problém je v tom, že právě tito zaměstnanci jsou vašimi guidy. Pravi oni jsou zodpovědní za vaši bezpečnost a na ně spoléháte, když poprvé v životě chcete zkusit potápění. Sám to považuji za životu nebezpečné a nehorázný hazard se životem jiných, ale blížeji se o tom rozepisuji v jiné sekci.

Jediná velká nevýhoda Mallorky, že je to sezónní destinace a v době od listopadu do dubna tu jak se říká krásně česky chcípnul pes. Jednou jsem toto úsloví použil ve vinárně v Praze v Monarchu, ale číšník mě opravil a říkal, že tu nechcípl pes, ale kočka. Wau, tomu říkám černý humor.



55 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

REUNION

bottom of page