top of page

Životu nebezpečné potápění

Aktualizováno: 30. 12. 2020

Všude po světě jsou potápěčská centra, která porušují standardy potápění z jednoduchého a prostého důvodu. Náklady na provoz. Tady si ale se životy klientů hrají z úplně jiného důvodu. Ego majitele.

Subex je švýcarská firma, která má v Egyptě v současné době čtyři provozovny. Dvě v Sharmu, v El Quseiru a hlavní sídlo v Hurgadě. Firma má dlouholetou a bohatou historii v oblasti potápění. Z její historie je bohužel patrné, že nejlepší léta má už za sebou a postupně zavřela pobočky na Maledivách a některé v Egyptě.


Já byl na pobočce v Sharmu, kde má ideální postavení. Hlavní centrum v hotelu Maritim Jolie Ville a malou pobočku přímo na pláži Na´ama bay. Potápění z pláž je tu opravdu dobré. Místo disponuje několika korálovými bloky, na kterých se při každém ponoru najde něco nového a zajímavého.

Pro potápěče má firma velmi slušné vybavení v jehož základu je dokonce potápěčský počítač. Půjčují kvalitní 7mm neoprenové obleky, kvalitní BCD i regulátory. Byl jsem extrémně překvapený, když jsem na každém regulátoru našel cedulku s popiskem "desinfikováno". Bohužel to znamenalo, že to bylo opláchnuté v běžné vodní nádrži pro všechno potápěčské vybavení, kam se přidávala kapka nějaké chemie. Ale stejně dobrý.


Ve srovnání s ostatními centry je tu potápění poměrně drahé: 75 Eur pro standardní ponor z pláže včetně vybavení a průvodce. Pro další ponory jsou pak připravené slevy a věrnostní program. Tedy až posud všechno v pořádku pokud Ti nevadí zbytečně vyhazovat peníze. Problém nastává v okamžiku, kdy se rozhodneš pro kurz.


Subex ve svých standardech totiž záměrně porušuje základní potápěčské standardy. Vše začíná už u prvního nejzákladnějšího pravidla, nikdy nezadržovat dech. Zadržení dechu při ztrátě minimální hloubky může totiž roztrhnout plíce. A tuhle základní poučku se rozhodl majitel Subexu ignorovat a své studenty a instruktory nutí dech zadržovat. To je tak absolutně bláznivé a odporující zdravému rozumu, že by se každý měl tomuto centru vyhnout velikým obloukem, tedy pokud zrovna neplánuješ naučit potápět svojí tchýni. A to je jen začátek. S hrdostí sobě vlastní nutí své instruktory i studenty provádět dekompresní ponory, po kterých následují další ponory. Ve svých divnomyšlenkách pokračují i dál. Pokud se Tvůj buddy nebo Ty z nějakého důvodu ocitneš bez vzduchu, vezmeš si Oktopus svého buddyho a .... pokračuješ v ponoru?!!! Všude na světě to znamená bezpečné vystoupání na hladinu. V případě defektu posledního fungujícího přístroje pro oba potápěče by to totiž najednou byl boj o život. Na dotaz, co by v takovém případě tedy dělal pan majitel, jsem dostal odpověď: To se prakticky nemůže stát a pokud ano, pak holt mají smůlu. To je neuvěřitelná ignorace a hazard se životy studentů, kteří samozřejmě nemají ponětí, jak takové chování může být nebezpečné. A nebo takový detail jako uchopení regulátoru za vduchovou sprchu. Pokud ho takto předáváš buddymu, ten nemá možnost použít vzduchovou sprchu na odstranění vody z něj a při nádechu to může v některé situaci vést až k utonutí.

Fungování takového systému umožnuje CMAS, pod jehož hlavičkou SUBEX operuje. A tady mne skutečně zaráží, zda to CMAS neví a nebo zda je takové chování umožněné absencí kontrolních mechanismů, kvůli komplikované CMAS struktuře. Ať tak či onak, potápění resp. výuka potápění tady je skutečně smrtelně nebezpečná. Pokud tedy plánujete kurz pro sebe či Vaše blízké, vyhněte se této společnosti raději obloukem.




23 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page