top of page

Gran Canaria

Aktualizováno: 20. 12. 2020

Druhý nejlidnatější ze všech Kanárských ostrovů.

Gran Canaria je se svými bílými a černými plážemi dalmatinem Kanárských ostrovů. A proč vlastně ne, vždyť i doslovný překlad Kanárských ostrovů zní "Psí ostrovy" (možná je to zklamání, ale nic společného s malými žlutými zpívajícími ptáčky název souostroví nemá). Jako i spousty dalších ostrovů, sever a jih jsou velmi rozdílní, nebo spíš jsou vlastně absolutním protikladem. Ostrov má v průměru necelých 50 km a protože je kruhovitého tvaru, je to i vzdálenost kterou urazíš z jihu na sever a nebo třeba i opačně. Necelých 50 km, ale přitom máš pocit, že jsi se dostal do jiného podnebního pásma. Předpokládám, že budeš ubytovaný někde na jihu, protože taky co na severu, většinou tam prší. Při jízdě na sever se jednak vyplatí vzít si pláštěnku (rozhodně a to i když to nevypadá ani jednu kapku deště) a jednak jet středem ostrova. Zpět naopak po západní straně, kde sice nenajdeš žádnou dálnici ani rychlo-silnici, ale o to nádhernější výhledy ti budou kouzlit úsměv na tváři. Střed ostrova je vlastně obrovská hora zjizvená neuvěřitelně hlubokými kaňony. Každou chvíli budeš mít nutkání hledat místo na zastavení, vystoupit a fotit. Ty výhledy jsou prostě neuvěřitelné. Čím víc budeš blíž severní části, tím častěji se bude zelenat a možná i občas skrápne. Až nakonec budeš mít pocit, že sis odskočil někde u nás za humna, teda až na to, že lidi jsou to usměvaví a příjemní.


Pro potápění si musíš vybrat ta správná místa,. Já jsem si oblíbil dvě místa na jihu poblíž městečka Arguineguin. I v horší dny, když se nekonalo žádné velké představení, bylo na co se dívat. Kanáry nemají žádné korály, ale potápět se na těch dvou místech bylo přesto fantazie. Za slunečných dnů a při přílivu není vůbec špatný nápad potápět se u Mogánu. Je tam pár malých vraků, na které se dá dívat a někdy Tě dokonce překvapí ponorka. Nejdřív uslyšíš otravný pištivý zvuk a potom se najednou objeví velká žlutá příšera s velkýma očima, ve kterých jsou uvězněné mávající postavičky s rohlíkama pod nosem.


Obrovská výhoda Gran Canaria je relativně dobrá dostupnost a celoroční provoz, velmi milí a vstřícní lidé, kultura podobné té naší evropské a žádné otravné agresivní prodejní techniky, jako to známe z jiných turistických destinací. Prostě moje další srdcovka. Nicméně, ještě jedna dobrá rada na závěr. Pokud chceš alespoň trošku vyspat, vyhnu se ubytování v Puerto Ricu 😉 A trochu pohyblivých obrázku z Gran Canaria najdeš tady


26 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

REUNION

bottom of page