top of page

Dauin, ostrov Negros, Filipíny

Aktualizováno: 20. 12. 2020

Úžasné a přitom cenově dostupné místo pro potápění a šnorchlování. Potápět i šnorchlovat se tu dá přímo z pláže a nebo vyrazit na výlet k nedalekému ostrůvku APO.


Ostrov Negros je třetím největším ostrovem Filipín a je rozdělen na dvě provincie. Hlavním městem východní provincie Oriental je město Dumaguete a z místního letiště to do Dauinu trvá zhruba 30-40 min. podle toho, jaký dopravní prostředek si vybereš. Když jsme přiletěli, byla noc a tak jsme nechtěli příliš experimentovat a vybrali si obyčejný taxík. Po troše smlouvání byla cena 800 PHP. Peníze přepočítávám jednoduchým kurzem, v korunách je to vždy o něco méně než půlka. Podle strýčka Gůgla je 800 PHP k dnešnímu dni 356 Kč. Když jsme jeli nazpátek, vzali jsme tricykl a cena byla 400 PHP. Tricykl je upravená motorka, kam se přidá jedno kolo a na vytvořený prostor se nasadí něco jako kapota z auta. Je to trochu šílenost, ale funguje to, je to levné a přežili jsme.


Ubytovali jsme se v Aivy Maes za velmi slušnou cenu 170,- Kč/noc. Při rezervaci vyžadují potvrzení, že se s nimi budete potápět a nebo alespoň šnorchlovat. Chatka, kterou jsme si vybrali my, byla samozřejmě nejlevnější, takže na poměrně malém místě byly dvě palandy, tedy 4 postele a ty byly permanentně obsazené. Ani jednu noc jsme nespali v méně než 4 lidech. Chatka je čistá a každá postel má svojí moskytiéru, což je úžasný nápad a myslím, že jsem si neodnesl ani jediný komáří vpich. K dispozici je poměrně velká kuchyně, která je i docela slušně vybavena sporáky, velkou ledničkou a nádobím a nějakým základním kořením. Hostel dokonce poskytuje čaj, kávu a vodu zdarma, což je úžasná služba a moc je za to chválím. V našem případě spotřeba těchto vymožeností zřejmě dosáhla úrovně ceny za ubytování.


Hned druhý den jsme se vyrazili potápět z pláže. Během dne se můžou ponory zorganizovat až 3x a k večeru můžete vyrazit na noční ponor. Ponory jsou vždy s průvodcem a není možnost se potápět bez něj. Nicméně guaidi jsou fajn a ví, kde co hledat. Takže i díky nim jsme objevili úžasné mořské poklady jako několik druhů giant frogfish (rozervanec velký), pipefish (jehly) a spousty dalších. Když jsem viděl poprvé Rozervance, vůbec jsem nemohl uvěřit, že je to ryba. Dlouhou chvílí jsem zíral na ten obyčejný hnědý korál porostlý mechem a přemýšlel, zda si guaid ze mě neutahuje. Ale jen do doby než ta hrouda otevřela svojí obrovskou hubu. Juhůůů, takže můj první Rozervanec v životě. A než jsem se otočil, už mi guaid ukazoval dalšího, zeleného a pak hned dalšího černého Musím uznat, že bez guaida bych si ani jedné té potvůrky nevšiml. Viditelnost zhruba 15 metrů, maximální hloubka 23 m a délka ponoru 60 min., což je maximum i když vám zbývá dost vzduchu. Teplota vody byla 26 stupňů. Cena za ponor z pláže je 1450 PHP takže zhruba 650 Kč a to je myslím dost fér.


Druhý den jsme vyrazili k ostrovu APO. V nabídce je výlet se dvěma i třemi ponory. Za výlet s dvěma ponory se platí 3.900 a se třemi je cena 4.500 PHP. V ceně je opět guaid, oběd, káva, čaj a voda. Viditelnost je tu ještě lepší, než v Duainu zhruba kolem 20 - 22 m. My jsme při ponorech objevili několik želv, devil fish (Inimikus ostatný) a hlavně blue-ringed octopus (chobotnice kroužkované). Malá potvůrka, která je ale hodně jedovatá. Zastihli jsme ji na výletě na jedné z korálových stěn a opět to byla premiéra. Ještě nikdy předtím jsem tohle malé stvoření neviděl. Třetí ponor jsme vynechali a místo to jsme se šli šnorchlovat a světě div se. Za hodinu ve vodě jsme viděli asi 14 želv, 5 vodních hadů, hejno olihní, hejno razor fish (klunatek), dvě murény a samozřejmě spousty dalších korálových rybiček. Až jsem si v jednu chvíli říkal, že šnorchlování bylo vlastně skoro výživnější, než samotné ponory. A to jako každý správný potápěč šnorchlováním trochu a mírně pohrdám.


Na ostrov APO jsme pak vyrazili za potápěním ještě jednou. Na to, jaký je to pidi ostrůvek jsme se vždy potápěli na jiném místě a ponory byli vždy zajímavé. Na některých místech uniká ze země plyn a to má člověk pocit, že se potápí v sodovce. Potkali jsme tu hosty, kteří na lodi byli třeba i po páté, protože byli opravdu nadšení. Jiní zase využili možnost a zůstali na ostrově. Ubytování se tam prý dá sehnat už od 400 PHP za noc.


Suma sumárum, potápění je tu úžasné a poměrně levné. Jenže Filipíny nabízí tak ohromné množství úžasných míst, že je téměř skoro škoda zůstat na jednom místě příliš dlouho dobu. Takže jsme už zase na cestě a míříme na ostrov Malapascua za žraloky liščími (Tresher shark). Kdyby Tě něco zajímalo ohledně Dauinu, napiš, rádi odpovíme.




27 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

REUNION

bottom of page