top of page

Dahab 

Aktualizováno: 25. 12. 2020

Je malé letovisko na jihovýchodním pobřeží Sinajského poloostrova, které se stalo Mekkou potápěčů a freediverů z celého světa.


Ještě zhruba před 30 lety obývalo tohle místo maximálně 30 beduínských rodin. Jenže neuvěřitelná kombinace Rudého moře a Sinajské pouště začala postupně lákat dobrodruhy celého světa. Dahab se nejdřív stal cílem a krátce na to i domovem pro hipíky. A to byl začátek proměny. S mírně narůstajícím turismem narůstají i ceny služeb a zboží a tak hipíky nejdřív začali nahrazovat dobrodružní cestovatelé a později turisté. Dnes je Dahab malým letoviskem s mnoha hotely, který si přesto dokázal zachovat svoji jedinečnost a pohodu. Možná ale jen proto, že dostupnost tohoto místa není úplně jednoduchá.


Dnes je tady usazeno mnoho expatů z celého světa. Potkává se tu mnoho národností a kultur, které tu v klidu žijí vedle sebe. Je to neuvěřitelné místo, kde Egypťan klidně podá ruku Izraelci. Prodejci zboží a restaurační naháněči tady nejsou tak agresivní a neodbytní, jako na jiných místech. Ne že by párkrát nepřeslechli Vaši ne, ale ve srovnání s jinými prodejci jsou to uhlazení gentlemani. Kvůli agresivnímu přístupu a neuvěřitelné neodbytnosti prodejců například v Sharm el Sheiku, si možná dokonce rozmyslíte další dovolenou v Egyptě. To ale tady v Dahabu neplatí.





Dahab je ale známý především kvůli jeho potápěčským destinacím a je jakousi Mekkou všech potápěčů a freediverů. Asi nejznámějším místem je tzv. Blue Hole, což je opravdu hluboká díra, která se nachází jen pár metrů od břehu a není tam vidět na dno - jenom tmavě modrou modř. Je hluboká celých 107 metrů. Přeplavat tuhle propast může být trochu problémem pro lidi trpící závratěmi a chvíli to prostě trvá, ta díra má 80 m na šířku. Pokud byste naopak měli neodolatelnou potřebu podívat se až na dno, nelekněte se, pokud to skutečně dokážete. Možná zde totiž potkáte spousty dalších odvážlivců, kteří podobnou touhu pociťovali před Vámi. A je jich opravdu hodně. Mluví se až o 200 případech za posledních 15 let. Blue Hole je tak možná místo s největším počtem úmrtí potápěčů na světě. Ale ne, že by tato skutečnost ostatní odrazovala, možná spíš naopak. Blue Hole je prostě jedinečný. Pokud si vstup do Blue Hole budete chtít zpestřit, lze tam vklouznout nedalekým 30 m komínem a to je opravdu zážitek. Místy je ale opravdu úzký, takže nic pro lidi trpící fobiemi a panikou. Vzpomeňte na zmiňovaná čísla.



Druhou nejznámější potápěčskou destinací v Dahabu je Canyon. Ten je se svými 40 metry hloubky pro spousty potápěčů nepřístupný, protože na takovou hloubku nemají licenci. Egyptský guid, který měl naši skupinu na starosti, tato omezení znal a světe div se i dodržoval. A tak se někteří z naší skupiny do Canyonu nedostali, což byla škoda. Na druhou stranu to pro některé z nich byla motivace na doplnění požadované licence. Na potápění v Canyonu Vás nic moc nepřekvapí, protože to vypadá, jako že se potápíte v Canyonu. Vlastně tam není k vidění ani moc ryb, ale ten pocit je prostě jedinečný. Nepamatuji se, že bych za celou dobu svého instruktorského života zažil někde jinde něco podobného.



výhled na Blue Hole



zápis do Log Booku

Navštívit Dahab je prostě zážitek a i když to není úplná nezbytnost, doporučuji se sem vydat s parťákem, který je taky pořád mokrý za ušima a bude s Vámi sdílet úplně stejné nadšení až bláznovství pro vodní království. Mějte se krásně.





33 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

REUNION

bottom of page