top of page

Khao Lak, Thajsko

Aktualizováno: 20. 12. 2020

Khao Lak, místo které se běžně zařazovalo k deseti nejlepším potápěčským destinacím na světě. Tedy minimálně až do roku 2010. A jak to je to tam vlastně vypadá dnes?


Potápění u Similanských ostrovů je úžasné pro svoji rozmanitost. Každý z jedenácti ostrovů nabízí jinou podmořskou podívanou. I přes přírodní katastrofy, kterým tato krajina padla za oběť, se podmořský život poměrně rychle zotavuje. Jedná se totiž o mimořádně chráněnou přírodní rezervaci s mnoha přísnými pravidly (díky bohu).

“V novém tisíciletí se příroda už v Thajsku taky stačila pořádně vyřádit. Tsunami v roce 2004 zasáhlo nejbrutálněji právě Khao Laku a v roce 2010 radikální oteplení moře zapříčinilo vymírání korálů”

Regulace pro potápění u Similanských ostrovů jsou poměrně obsáhlé a striktní. Seznam toho co se tu nesmí je mnohonásobně delší než seznam toho, co se tu smí. Denní vstupné se každým rokem zvyšuje. Z katastrofálních následků prudkého zahřátí moře se podmořský svět tady ještě ne zcela vzpamatoval a přesto je tu někdy lidí víc, než na Václaváku. A to přitom mám pocit, že se víc lidí na metr čtvereční už nikde jinde nedostane.

KHAO LAK


Jihozápadní pobřeží Thajské pevniny, které omývá Andamanské moře. Moře tady je lemované nekonečně dlouhými plážemi. Je to spíš ospalá vesnice nebo ještě přesněji ulice, která se v sezóně probouzí trochu k životu, ale rozhodně se nejedná o typickou turistickou metropoli. Spíše naopak a pokud hledáte noční život, raději zůstaňte v Phuketu a nebo Bankogu.


Nemile však překvapí cenová hladiny služeb a zboží, které se dost blíží těm evropským. Zboží na trzích jsou vlastně srovnatelné s těmi u nás, evropské jídlo je možná dokonce ještě dražší. Některé místní maličké vývařovny však pořád ještě nabízí místní kuchyni za dobré ceny. Mé oblíbené Pad thai se tu dá sehnat za 50 Bathů, což je dnes asi 38 Kč, ale třeba pizza už za 300 což je důstojných 228 Kč k dnešnímu kurzu. Takže je potřeba vybírat, protože v hospodách se nesmlouvá.


Potápění je tu jedno z nejdražších v celém Thajsku. Pro srovnání vyberu ostrov Koh Tao. Tam za dva ponory zaplatíte 1200 - 1600 Bathů. V Khao Lako 5600 - 6800 Bathů. V Khao Laku je do ceny již zahrnuta doprava k lodi a ostatní už je stejné. Guid, občerstvení na lodi vč. obědu, 2 lahve, závaží, výbava. V Thajsku se můžete potápět bez pojištění, nikdo Vám ho nenutí. Jak vidíte, v Kao Laku je potápění témeř 3x dražší. A musím přiznat, že 3x vyšší kvality zdejší potápění nedosahuje. Možná někdy v minulosti. V uplynulé sezóně 2019-2020 dokonce podmínky pro potápění byly ještě horší, než v Koh Tau. Téměř celá sezóna byla ovlivněná studenými proudy, které navíc výrazně snižovali viditelnost na nějakých 10 metrů. Navíc půjčované vybavení, především pak obleky, nejsou na takovou zimu připravené. Jsou krátké a tenké, takže po pár minutách ve vodě už přemýšlíte, kdy to vlastně skončí.


Pokud se zrovna ale nepotápíte, nevěšte hlavu. Khao Lak je příjemné místo, s nekonečnými plážemi a nabízí se tu nepřeberné množství poznávacích zájezdů. Pokud se do Khao Laku chystáte, pak se možná budete chtít podívat na tohle video. Jednak uvidíte, jak krásné místo to je a možná ti pomůže ve výběru vlastních aktivit. A pokud už budeš v Khao Laku, nezapomeň na přírodní rezervaci Khao Sok. Tak nějak si já totiž představuji ráj.


12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

REUNION

bottom of page