top of page

Základy podvodní fotografie

Aktualizováno: 22. 7. 2021

Základy podvodní fotografie pro začátečníky


autor článku: Scott Gietler




Důležitá fakta o podvodní fotografii



· Voda absorbuje barvy, jako je červená, oranžová a žlutá. Proto vaše podvodní fotografie budou vypadat modře, pokud nebudete používat blesk nebo stroboskop. Čím hlouběji jste, tím více barvy se vstřebává.


· Kompaktní fotoaparáty jsou dodávány s interními blesky, které lze použít kvůli větší barevnosti fotografíí.


· Podvodní fotografové často kupují externí stroboskop / blesk jako způsob, jak oživit barvu na fotografiích.


· Voda snižuje kontrast, barvy a ostrost, a proto by podvodní fotografie měly být pořizovány do 1 metru od fotoaparátu, ideálně však na ještě kratší vzdálenost. Musíte se dostat velmi blízko k fotografovanému předmětu.




Definice podvodní fotografie


· Strobe nebo Flash - zdroj širokospektrálního světla nezbytného pro podvodní fotografy. Může být zabudován do fotoaparátu nebo dodáván jako externí světlo.


· Underwater Housing - tedy podvodní pouzdro, které vám umožní vzít kameru pod vodu a ovládat ji. Kryt může stát různě od 100 do 5 000 dolarů.


· O-kroužek - gumový kroužek, který zajišťuje vodotěsnost. Podvodní pouzdra a záblesky mohou mít několik až O-kroužků, díky nimž budou vodotěsné.


· Makro-objektiv - objektiv připevněný k fotoaparátu nebo k podvodnímu pouzdru, který umožňuje podvodnímu fotografovi přiblížit se k malým objektům velmi blízko.


· Širokoúhlý objektiv - objektiv připevněný k fotoaparátu nebo k podvodnímu krytu, který umožňuje velmi blízký přístup k velkým objektům. Bez širokoúhlého objektivu mají podvodní fotografie velkých objektů špatnou barvu a kontrast.


· Fotografování makra – jedná se o velmi pomalé ponory, hledají se malé objekty, často s makro-objektivem.


· Fotografování širokoúhlým objektivem – při ponoru se věnujete fotografování velkých předmětů, často pomocí širokoúhlého objektivu.


· Okolní světlo - také známé jako přirozené světlo, to je světlo ze slunce. Fotografie pod vodou jsou často kombinací okolního světla a zábleskového světla.


· Vyvážení bílé - nastavení na fotoaparátech, které říká procesoru fotoaparátu, jak interpretovat hodnoty pixelů, které se zaznamenávají při fotografování.


· Ruční vyvážení bílé - známé také jako Vlastní vyvážení bílé, nastavení u většiny fotoaparátů, které vašim fotografiím dodá přirozenější barvy, pokud nepoužíváte blesk.


· Zpětný rozptyl - skvrny nebo čmouhy, které se objevují na vašich podvodních fotografiích kvůli zábleskovému světlu odrážejícímu částice, písek nebo plankton ve vodě.


· TTL - technologie, která automaticky nastaví výkon blesku / stroboskopu na správnou hodnotu.


· Kabel z optických vláken - jednoduchý kabel, který může přenášet světlo, které synchronizuje odpálení záblesku nebo blesku s fotoaparátem.


· Volba manuálu - nastavení, ze kterého vyplývá, že si sami nastavujete buď hodnoty clony a rychlosti závěrky fotoaparátu nebo si sami nastavujete výkon blesku.



Další základy podvodní fotografie


· Použití blesku nebo stroboskopu při fotografování pod vodou je velmi důležité. Při fotografování zblízka přepněte fotoaparát do režimu vynuceného blesku. Nákup externího blesku je nejlepší způsob, jak vylepšit fotografie pod vodou.


· Pokud používáte interní blesk, nedivte se, že vaše fotografie mají zpětný rozptyl. Nejřív byste si mohli myslet, že na objektivu je prach nebo špína. Je to však způsobeno částicemi ve vodě.


· Zkuste fotografovat objekty shora a z úrovně Vašich očí.


· Než vezmete kameru pod vodu, zlepšete svoji vyváženost a zdokonalte svoje potápěčské schopnosti.


· Pokud používáte blesk / stroboskop, použijte automatické vyvážení bílé a pokud nepoužíváte blesk, použijte vlastní vyvážení bílé nebo podvodní režim


· Naučte se, jak používat manuální režim nebo režim priority clony, pokud to váš fotoaparát nabízí, abyste mohli ovládat rovnováhu mezi přirozeným světlem a světlem z blesku




Děkujeme, že jste si prohlédli základy podvodní fotografie, a doufám, že vám následující články pomohou.


Zdroj článku: uwphotographyguide

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page