top of page

Fotografie a video pod vodou

Aktualizováno: 7. 8. 2021

Mnoho známých profesionálních fotografů tvrdí, že není důležité čím člověk fotí, ale kdo, co a jak. Pod vodou to platí dvojnásob a k tomu přidejte ještě následnou post-edici, bez které se podvodní fotky většinou neobejdou.




Zážitky a vzpomínky jsou jednou z nejdůležitějších věcí v životě lidském, které člověku nikdo nikdy nemůže vzít. Fotky a videa jsou ideálním nástrojem pro vyvolání vzpomínek a ponoření se do atmosféry, kterou člověk v době mačkání spouště zažíval. A protože jsme tvorové suchozemští, měli by naše vzpomínky na podvodní dobrodružství, když už se do vodní říše jednou vydáme, být co možná nejlepší. Fotky z moře jsou o to vzácnější, že praotec Čech byl zřejmě lenoch a zmatený stařec, který se dobelhal k nejbližšímu kopečku, tam upadl a zanadával si: "hrouda zas...á." V překladu pak to pak bylo interpretováno jako země zaslíbená. A tak dnes můžeme jen děkovat bohu za letecký průmysl, jinak by dovolené u moře byly stále jen pro ty vyvolené.


S rozmachem vědy a techniky se naší zemi ovšem nejen přiblížili všechny oceány a moře tropických rájů, ale zároveň i dlouhodobý pobyt v podvodní říši přestal býti pouhou výsadou všech vodníků. A k tomu nám ještě navíc přibylo sousty technických vychytávek, které nám dokážou vykouzlit vzpomínku na jeden klik. A dnes už je to opravdu jednoduché a navíc i cenově dostupné.


Čím se dá fotit pod vodou

Variace technických zařízení, které si v dnešní době můžete vzít s sebou pod vodu je opravdu téměř nepřeberná a člověk se pak v nabídce může lehko ztratit. A rozsah cenových relací zrovna tak. Fotit pod vodou můžeme i mobilem, jen tak, tedy pokud je vodotěsný. Ne, že bych si mobil bez ochranné fólie či krytu bral s sebou na šnorchlování nebo nedej Bože potápění, ale focení v mělkých vodách, kde jen ponoříte ruku do vody a zmačknete spoušť - to lze. Jakmile čočka fotoaparátu rozbije tenzi vodní hladiny, objeví se před vámi nový svět a pak už jen mačkat. Focení mobilem si ale můžete užít i při šnorchlování, či potápění, jen je nutné telefon nějak chránit. Nejjednodušší a nejlevnější ochrana jsou měkké fólie. Výhoda měkkých fólií je jejich skladnost a téměř nulová váha. Nevýhoda je pak obsluha aparátu - někdy je těžké přes fólii telefon ovládat a nemůžete si telefon vzít s sebou na potápění. Tlak vody by v hloubkách vykonal své, ale na druhou stranu má pak člověk dobrý důvod utratit prachy za nějaký nový. Navíc pokud fólie nemá otvor na čočku fotoaparátu, a fotky se tak dělají přes průhlednou fólii, významně se snižuje ostrost a kvalita snímků. Alternativou jsou pak pevné kryty. Jednak chrání telefon proti tlaku a ovládání je často prováděno přes bluethooth, což jej výrazně zjednodušuje a navíc se tak rozšiřuje variabilita použití různých typů a značek telefonů a limitem se pak už stávají jen rozměry. Nevýhodou takových krytů je jejich jednoúčelnost a zatím taky jejich pořizovací cena, která je ovšem stále výrazně nižší, než pořízení foťáku nebo kamery.



Další alternativou pro focení pod vodou jsou kompakty. Existují vodotěsné kompakty, speciální kompakty určené přímo pro focení pod vodu a nebo je lze dovybavit vodotěsným krytem. Vodotěsné kompakty ale mají omezenou hloubku vodotěsnosti, která je velmi rozdílná. Pro šnorchlování a do mělkých vod je takový přístroj fajn, ale problém pak nastává při potápění v hlubších vodách. Představte si, že kamera je vodotěsná například do 15 m. A vy zrovna narazíte na Karetu obrovskou, která odpočívá na písku. Bohužel ve 20 m. A to si pište, že přesně tohle se bude stávat neustále. Řešením pak je dokoupit vodotěsný kryt, ale to už pak jsou další náklady a ne úplně malé. A vodotěsné kryty na kamery jsou vlastně téměř stejně tak drahé jako kamery samotné.




Samostatnou kapitolou jsou pro mě outdoorové kamery. Vyzkoušené máme především GoPro. Výhodou je jejich extrémní multifunkčnost, skladnost, váha, odolnost a v neposlední řadě pořizovací cena, funkční stabilizace a kvalitní záběry ve vysokém rozlišení. Částečnou nevýhodou GoPro může být hloubka ostrosti resp. absence bokeh efektu. Nicméně bokeh efekt se při pořizování podvodních a cestovatelských videí a fotografií stejně příliš nepoužívá a tak jsou outdoorové kamery pro nás jasným favoritem. Jedinou skutečnou nevýhodou je tak pro nás nemožnost pořizování makro záběrů. Pokud se s GoPro přiblížíte k fotografovanému objektu příliš, záběry budou rozmazané a to je někdy k vzteku. Lze to sice řešit dokoupením makročočky, ale její užití je praxi dost nepohodlné a pokud se objekt navíc pohybuje, pak je ostrý záběr více méně z říše sci-fi. Kamery GoPro jsou sice vodotěsné, ale jen do 10 metrů, takže i v tomto případě je potřeba pro potápění dokoupit vodotěsný kryt. Ten však oproti krytům na kompakty nebo nedej bože na zrcadlovky je vlastně zadarmo resp. za pár set korun a to už je nějaký cenový rozdíl. Suma sumárum, z hlediska pořizovacích nákladů, kvality záběrů a rozsahu užití jsou pro nás outdoorové kamery jasným favoritem.



Zdroj obrázku: www.vseprokamery.cz



Profesionálové používají samozřejmě zrcadlovky anebo bezzrcadlovky. Když ale k pořizovací ceně takového aparátu přidáte cenu za vodotěsný kryt, který stojí opět téměř stejně, jako samotný foťák a externí světelné zdroje, počítejte při nákupu s částkou min. 100.000 a výš. Proto se těmto aparátům v tomto článku nebudeme podrobněji věnovat. Nesmírně zajímavá jsou v tomto ohledu některá srovnávací videa na Youtube. Jedno z nich, které mě zaujalo, srovnává pořizování podvodních fotografií s třemi aparáty a to GoPro, Olympus TG5 (které má mimochodem pověst nejlepšího kompaktu pro podvodní fotografii) a bezzrcadlovka Olympus OMD. Výsledek asi mnohé překvapí. Geniální na tom videu je, že nejdřív Vám ukážou pořízené záběry, vy můžete hádat, jakým aparátem byly jednotlivé snímky pořízeny a až nějaké chvíli se ukáže rozuzlení. Skoro bych se teď vsadil, že neuhodnete. Video je sice v angličtině, ale v nastavení si můžete zvolit české titulky (automatický překlad, takže někdy budete muset použít trochu fantazie)

Mirrorless / Housings / Sony a7 III / Sony a7R III


Zmiňované video je opravdu zajímavé a sami uvidíte, že pokud použijete správné světlo, trochu post-edice, a při normálním zobrazení, tedy obrázek nebudete zvětšovat do přílišných detailů, nemáte šanci poznat, jaká kamera byla použita.


O možnostech post-edice podvodních fotografií a videí pro Vás připravujeme samostatný článek.




156 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page