top of page

Nejlepší volba v Khao Laku ,Thajsko

Aktualizováno: 30. 12. 2020

Západní pobřeží jižního Thajska v Khao Laku je známou potápěčskou destinací, odkud se vyráží za potápěním k Similanským ostrovům.



Khao Lak je jednou z hlavních destinací pro potápění u Similanských ostrovů a přesto se jedná spíš o malou ospalou vesnicí, nebo spíš jednu rušnou ulici. Život tady nenabízí příliš mnoho rušných klubů a tak tohle místo nebývá cílem typického turisty v Thajsku. Na druhou stranu právě Ti, co klid vyhledávají a pak samozřejmě potápěči, Khao Lak asi důvěrně znají.





Similanské ostrovy jsou chráněnou přírodní oblastí, o které se Thajsko skutečně stará. Jednak je tato destinace mimo hlavní sezónu zcela veřejnosti uzavřená a pak vláda v posledních letech vydala spousty nařízení a předpisů omezující turistický a potápěčský byznys. To má za následek samozřejmě nižší příjmy do státní pokladny a právě proto je to pro mě obdivuhodné, že se Thajsko k takovým krokům odhodlává a že si svého pokladu cení. A právem. Similanské ostrovy patřili v minulosti k nejlepším 10 potápěčským destinacím na světě. V průběhu let však kromě masového turismu čelili Similanské ostrovy dvěma katastrofám. Jednak v roce 2004 byl Khao Lak nejvíc zasažen vlnou tsunami a Similanské ostrovy jí stály v cestě. A za druhé se v roce 2010 voda ohřála v jeden moment na neuvěřitelných 34 stupňů celsia a to vedlo k jejich nemoci, která se nazývá bělení korálů a následně v mnoha případech k jejich smrti. Od té doby se mořský život tady stačil velmi dobře vzpamatovat, ale stále se ještě nejedná jako o stav před 2010.


V místě se tady nachází mnoho potápěčských center. Místní i nadnárodní firmy. Já osobně bych se vyhnul místním, ale je to jen můj názor. Důvod je jednoduchý. Většinou používají k cestě na místo potápění malinké dřevěné pramičky s motorem, které tu nazývají long tail. Jednak jsou extrémně, hlučné, pomalé a za druhý je velmi často ráno používají k rybolovu. Pak dorazí k břehu opláchnou vodu, ale odér se nesmyje. Na druhou stranu disponují toaletou, tou největší na světě - mořem. Pak se na místa jezdí rychlo čluny. Ty už mají toalety, nějaké sandwiche k snědku, ale místa je tam skutečně pomálu a jízda na nich není nic pro moje záda. Takže já preferuji větší loď. Sea Bees k denním výletům používá rychlo katamarán. Absolutně nejlepší volba a loď tady pro denní výlety. Větší lodě jsou pak na druhou stranu extrémně pomalé výlet za potápěním se prodlouží o další dvě hodiny a to už se takhle jedná o celodenní výlet. Pro mě je tato loď nejlepší volbou i z hlediska výkonu a ceny. Loď má dvě toalety, sprchy, dostatek místa pro vybavení, na lodi je všechno zdarma, veškeré nápoje, snídaně, luxusní oběd - opravdu luxusní, pokud má člověk rád Thajskou kuchyni a samozřejmě dovoz a odvoz z hotelu k lodi a naopak. Na lodi pracují instruktoři z celého světa a tak jsou tu schopni mluvit mnoha jazyky včetně, bože drž mě, češtiny. Kvalitní vybavení, skvělí zaměstnanci, to všechno pro mě suma sumárum značí nejlepší volbu pro potápění u Similanských ostrovů. V případě zájmu o potápění u Sea Bees jsem schopen Vám vyjednat slevu. Popápění u Similanských ostrovů.







58 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page