top of page

10 nejzajímavějších faktů o freedingu

Aktualizováno: 22. 7. 2021

Představte si, že plavete přes hřebeny korálů s nádhernými hejny ryb a najednou se před vámi objeví třeba hlava mahi-mahi! To je krása freedingu (nádechového potápění). Krásy podvodních zahrad, které zažijete zblízka a pouze na jeden nádech! Je to jako potápění, ale bez vzduchové lahve - jen vy, vaše plíce a tisíce druhů ryb.




To samozřejmě znamená, že váš podmořský pobyt bude velmi záviset na tom, jak dlouho budete schopni zadržet dech. Někteří freediveři si mohou užívat podvodních krás až 10 minut, aniž by se museli znovu nadechnout - jiní nevydrží ani minutu. Pro Toma Sietase (vydržel 22 min pod vodou) a Stiga Severinsena (uplaval 202 m pod vodou) bude tento sport očividně přínosnější, protože pod vodou mohou zůstat déle. Pro ty, kteří jsou stále mokří za ušima, je zde několik zajímavých faktů o freedivingu, díky nimž uvidíte tento sport ve zcela novém světle.


Fakt č. 1

Lidé jsou pozemskou verzí velryb a delfínů Mořští savci, stejně jako všechny skupiny savců, mají speciální reflex, který jim umožňuje plavat hlouběji do moře, aniž by si rozdrtili plíce. Proto se velryby a delfíni mohou pohodlně potápět a pobývat v neuvěřitelných hloubkách. Dokonce i lidé zažívají potápěčský reflex, přičemž jej někteří potápěči zdokonalují až tak dobře, že se dokáží potopit i do 300 m pod hladinu vody.


Fakt č. 2

Srdce freedivera má při hlubokém ponoru výjimečně nízkou frekvenci. Někteří potápěči dokonce zaznamenali srdeční frekvenci pouze 10 úderů za minutu. To je méně, než u pacienta v kómatu. Srdeční rytmus, který je takto pomalý, by fyziologicky mohl vyvolat bezvědomí, ale to se během freedivingu nestává!


Fakt č. 3

Potápěčský reflex se nakopne ve chvíli, kdy zanoříte obličej do vody. Vaše srdeční frekvence klesne až na 54 tepů za minutu (přibližně 25% pokles). Krev, která tekla do našich končetin, je přesměrována do středu těla a elektrické impulsy do vašeho mozku se výrazně zjemní. Takové reakce se u nás projevují pouze ve vodě a jsou důvodem, proč jsme schopni přežít ohromný tlak, kterému jsme v podvodním světě vystavení. Takový extrémní tlak na pevnině by nás zranil nebo dokonce zabil, ale ne hluboko v moři.


Fakt č. 4

Freediving je do jisté míry bezpečnější než potápění. Ve srovnání s přístrojovým potápěním zažívají freediveři více svobody. Při potápění s přístroji musíte dávat pozor na věci, jako je rychlost sestupu a výstupu, dekompresní nemoc nebo na celkový čas, strávený dole pod hladinou. Jako freediver můžete sestupovat do hlubin a zase naopak stoupat svým vlastním tempem. Nemusíte mít přitom obavy, že se vám do krevního oběhu dostanou bubliny dusíku. Nemusíte se ani starat o to, jak dlouho tam dole zůstanete - Vašim potápěčským počítačem a limitem bude jen vaše vlastní schopnost - zadržet dech. Pokud umíte správně dýchat a zůstat v klidu, vyloučí vaše tělo toxickou hladinu plynů přirozenou cestou.


Fakt č. 5

V hloubce 40 metrů dorazíte k „dveřím do hlubin“. To je zvláštní oblast, kde se mění poměr vztlaku a gravitace a místo, kde vás hlubiny oceánu začnou táhnout dolů. Je to pocit, jako by se svět otočil naruby a zážitek, který odhaluje extrémně magický svět.


Fakt č. 6

Freediving patří mezi vůbec první podvodní sporty. V dávných dobách lidé využívali podvodní zahrady pro svoji obživu, sběr korálů, perel, hub i potěchu oka při všem, co mohli zahlédnout. Tomuto sportu jsme přestali věnovat velkou pozornost až v posledních několika stoletích a to poté, co technologie pokročila a představila nám nové metody rybolovu a hledání potravy. V 17. století bylo možné vidět potápěče, kteří se potápěli až do hloubky 50 metrů a zůstali tam téměř 20 minut na jeden nádech. Vědci v té době však podobné zprávy popírali a tvrdili, že nikdo nemůže sestoupit tak hluboko, aniž by se mu rozdrtily plíce. Dnes však ve světě freedivingu věci začínají vypadat znovu jasněji. Skutečnost se má tak, že zkušení potápěči mohou vydržet ponoření hluboko ve vodě až 22 minut. Zprávy o dávných freediverech tedy mohly být skutečně pravdivé.



Fakt č. 7

Freediving je bezhlučný, což z něj činí jeden z nejintimnějších způsobů, jak prozkoumat a spojit se s mořským světem. Je jen velmi malá pravděpodobnost, že vyplašíte ryby nebo jiná mořská stvoření z jejich stanoviště. Naopak zůstanou v klidu a vy tak dostanete příležitost si s nimi hrát, dostat se do jejich blízkosti a pořídit ty nejúžasnější obrázky. Tohle je fakt - žádný jiný podvodní sport vás nedostane tak blízko k mořské divočině jako právě freediving.


Fakt č. 8

Jakmile se naučíte zadržovat dech, bude zbytek už jen procházka růžovým parkem. Aby člověk dostal svůj dech pod kontrolu, nepotřebujete dokonce ani příliš náročná cvičení. V dnešní době, pouze s několika lekcemi freedivingu, dokážete ovládat a zadržet dech po dobu 2 až 5 minut. To přece není tak špatné, nebo?



Fakt č. 9

Freediveři využívají buddy - systém a nikdy se nepotápějí sami. Pokud si chcete tento sport vyzkoušet, absolvujte kurz freedivingu. Dnes již existuje mnoho společností, které výuku freedivingu nabízejí. Jediné, co musíte udělat, je zajistit si pro výcvik certifikovaného instruktora. Po absolvování výuky nepřestávejte a pokračujte v trénincích. Pak budete znát své limity, ale přesto: vždy si s sebou přiveďte kamaráda nebo dva. Kromě bezpečnosti je potápění s lidmi, které máte rádi, zábavnější.


Fakt č. 10

Kojenci jsou lepší freediveři než dospělí? Ano, to je skutečně pravda! Výzkumy ukazují, že novorozenci mohou pohodlně zadržovat dech pod hladinou vody na více než 30 sekund, což je více, než dokáže většina dospělých. Instinktivně si začnou hladit hruď a otevřou oči. Tato schopnost se však ztratí, když se dítě začne učit chodit.


Zdroj článku: www.deeperblue.com

autor článku: David Hamburg











15 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page